Resepi popia carbonara



Kali ni nak share resepi popia carbonara. Sebelum aku start tulis resepi,aku nak bagi disclaimer. Ini ialah cara aku tersendiri. Anda mungkin ada cara anda tersendiri.

Anyway, popia carbonara ni basic dia ayam + sos carbonara. Itu jeeee. Tapi kita buat dia,so boleh oleh. Kalau nak guna sosej pun boleh. Nak guna ayam pun boleh. Nak guna minced chicken yang readymade tu pun boleh. Terpulang pada anda and depending on your budget as well.

Ada hari aku letak cendawan,ada hari aku tak letak. Ada hari aku letak carrot,tapi kali ni aku tak letak.

Mak aku pesan suruh guna bahan bukan processed food as much as i can,sebab tak sihat semua tu. So aku just guna readymade carbonara. Aku tak guna minced chicken instead aku beli ayam and cincang sendiri. Aku tak letak mushroom, sebab fresh mushroom tak ada. Mushroom tin tu tak rasa mushroom. So useless.

Anyway,gambar bercampur. Sebab aku dah banyak kali buat. So banyak gambar.


Resepi popia carbonara 


5 ulas bawang putih (cincang halus)
1 biji bawang holland saiz kecik (dadu)
1 biji carrot (sagat/potong/dadu)
1 tin cendawan (terpulang,optional)
800 gram isi ayam/ minced chicken
Atau kalau tak guna ayam nak guna sosej,also can,
2 paket sosej (dadukan)
Blackpepper

Sebelum start,sapa guna cendawan butang tin,disarankan potong potong. And then letak dalam kuali,tak payah minyak tak payah air,and then buka api. Masak kejap dalam 5-10 minit untuk buang air yang diserap cendawan. Kacau kacau.


Cara-caranya


1. Tumis bawang putih sampai garing. 
Tumis sampai garing

Garing macam ni!

2.masukkan ayam/sosej 

Ayam akan bawa keluar air,so masak kejap sampai air sedikit kering 



3. Masukkan bawang holland. And then kacau kacau. 

4.masukkan cendawan dan carrot (optional) 

5. Masukkan 1 tin prego carbonara 
Kacau bagi dia kering. (Its okay kalau kering,sebab nanti bila goreng automatik inti tu basah balik,dia berair balik)

6.season to taste. Put some blackpepper 

Pastu balut la... 

Siapppp. Itu sajoooooo!! 

Ingat,basicnya garlic,sos carbonara and ayam/sosej. Yang lain tu optional. 

Bahan hari ha,tu je. Aku guna ayam,bawang holland,bawang putih n sos prego. Thats it.


Ni kalau ayam cincang & isi ayam habis kat kedai,guna sosej. Boleh aja... Tekak kita kan.. kita yang nak makan. 











Comments

Popular Posts