Resepi koey tiau kung fu


Disclaimer: setiap orang mempunyai cara mereka yang tersendiri untuk masak. Dan this is my style of cooking. No judgement okay,saya budak baru belajar masak.


Aku pun confused apa beza koey tiau ladna dengan kungfu,sebab macam tak ada beza. Aku siap buat eksperimen beli koey tiau ladna dan koey tiau kungfu,lebih kurang sama. Tapi ladna punya kuah tak ada tumis. Tapi rasa sama je lol. Papeee je la.

Okay jom.

Tapi bare in mind,bahan agak agak je semua. Season to taste.

Resepi koey tiau kungfu (ni anggaran untuk 4-5 orang makan)

Bahan-bahan:
8 ulas bawang putih (cincang halus)
Ayam/sotong/udang (dadukan ayam)
1 jug air
1 kiub ayam
Sos tiram
Lada putih
Lada hitam
Cili padi
Garam
Air bancuhan tepung jagung (2 sb + air)
Sayur (kobis,carrot,anything you want)
Koey tiau
Kicap

Cara-cara membuatnya:-

Koey tiau dulu:
Koey tiau
Kicap
Lada
Telur

Kacau and goreng. Aku tak letak minyak,sebab tak nak dia too oily. So aku goreng cam besa tanpa minyak. Tapi orang selalu goreng dengan minyak yang banyak. Terserah nak pilih yang mana.

Kuah:
1.tumis bawang putih dengan api yang sederhana. Tumis sehingga bawang putih garing.
2.masukkan ayam. Sehingga ayam bertukar warna nacam masak sedikit.
3. Masuk air. Didihkan sebentar.
4.apabila dah didih,season to taste first.
-masukkan kiub ayam
-masukkan lada
-masukkan cili padi
-masukkan sos tiram
-rasa,kalau perlu,masukkan garam
Basically season to your taste,tekak lain lain kan~
5. Masukkan sayur mayur
6. Kalau ada seafood,part last ni masukkan seafood.
7. Masukkan telur,depends,
-nak telur sebiji,pecahkan sebiji.
-nak telur hancur dalam kuah, letak telur. Biar jap dalam 5 saat,pastu kacau 3 saat,repeat.
8. Masukkan bancuhan tepung jagung dan teruskan kacau.

Siap!

Ni bahan aku,apa adanya je lah~ 


Suka hati la,tapi minyak jangan sikit sangat.



Okay tumis sampai garing

Masukkan ayam,agak agak ayam dah jadi warna putih,masuk la air

Pastu season to taste la

Kuah diaaaaaa

Selamat mencuba


Comments

Popular Posts