resepi korean fried chicken
this recipe is from hanis zalikha. shout to her!!
mari la belajar.
BAHAN A
7 kepak ayam
bawang putih
halia
lada hitam
garam
bawang putih and halia tiada sukatan tepat.
CARA
tumbuk atau kisar kasar bawang putih dan halia.
lumur ayam dengan bawang putih dan halia.
masukkan garam dan lada hitam
perap at least sejam atau nak lagi best perap semalaman,lepas tu simpan dalam chiller.
tepung gandum + baking soda + lada sulah + garam sikit
celup ayam dalam telur dan celup dalam tepung.
lepas tu gorenggggg
BAHAN B
kicap 1 cawan
gula perang 2 sudu besar
madu 2 sudu besar
(gaulkan bahan di atas dalam satu mangkuk)
bawang putih 3 biji (cincang halus)
cili kering ikut tahap kepedasan potong potong buang biji.
tumis bawang putih dan cili kering,masukkan segala benda yang kita kacau dalam mangkuk. biar sehingga berbuih mendidih. tutup api. agak sos tu dah kurang panas,leburkan ayam kita tadi. taburkan bijan jika suka.
ingat,resepi ni tiada sukatan tepat. kena sentiasa adjust ikut tekak kita.
okay,hope it helps.
bye
Comments
Post a Comment