Resepi Daging Masak Merah


wajib la riak resepi bila ada yang puji cakap sedap.

malas nak tulis panjang....
resepi ni from Puan Azie Kitchen.

daging,dihiris nipis,rebus. titiskan sedikit pewarna merah dalam air rebusan. rebus sehingga daging lembut. if you r using daging batang pinang,sekejap je la rebus.

BAHAN BAHAN

daging yang telah direbus
air rebusan daging

bawang putih      2 ulas
bawang besar      1 biji
cili kisar              1 sudu besar
sos tiram             2 sudu besar
sos ikan               1 sudu besar
tomato                 1/2 biji
garam
gula
cili merah
bawang hiris

CARA CARA

1.kisar bawang putih dan bawang besar. tumiskan.

2.bila naik bau,masukkan cili kisar.tumis sehingga betul betul garing dan masak.

3.masukkan air.kacau. tambahkan sos tiram,sos ikan dan tomato (tomato cincang halus).renehkan sehingga tomato hancur.

4.adjust rasa. boleh tambah sedikit gula dan garam

5.masukkan daging. renehkan

6.masukkan cili merah yang dipotong serong dan bawang dihiris. kuatkan api,bagi dia tak terlalu benyek. biar mendidih.tutup api

7.siappppp hidangggggggkannya okeyhhhhh

itu ja yall.
boleh try.
nak lagi berkuah,tambah je air.



Comments

Popular Posts