Puding karamel tanpa telur

Hampa suka tak puding karamel?ceq suka tapi ceq tak suka yang versi ada telur tu sbb even dah letak esen vanilla still rasa telur . Baik makan telur goreng boh kicap boh cili ha tu sedap lah .
Sebab kan aku tak suka,so kita buat sendiri je senang . Bahan bahan pon tak banyak . jimat pon jimat .
Bahan bahan untuk karamel
Ada 2 version and suka hati lah nak guna yang mana . But kalau korang guna loyang yang aluminium tu (ala yg bakar kek tu) baik korang guna version takda air sebab senang . Kalau korang nak letak dalam bekas satu satu baik korang letak air . So jom check it out .
1st version
2 sudu gula
letak loyang atas dapur dan letak gula . Lepas tu masak sampai gula cair dan keperangan . Jangan risau tak rosak pon loyang tu .
2nd version
4 sudu gula
2 sudu air
Masak gula atas periuk (jangan guna pula bekas bekas hampa tu kang lebuq baru tau) sampai cair dan warna keperangan lepas tu tuang air . Takpa dia memang akan berketul sikit tapi jangan risau . Kacau sentiasa . Nanti dia jadi balik macam biasa .
Bahan puding
-1 packet serbuk agar agar bunga raya original
-5 sudu besar gula (ikut kemanisan yang disukai)
-sedikit esen vanilla
-1 liter air
-1 tin susu cair
-2sb tepung kastard .
Langkah langkah
*Panas kan air
*Tambah serbuk agar agar dan sentiasa kacau sehingga serbuk agar agar larut
*tambah gula dan kacau sampai larut
*masukkan susu cair dan sedikit esen vanilla
*tambah tepung kastard dan kacau sentiasa supaya tepung tidak berketul
*tutup api dan tuang dalam loyang
------------------------------------
Tepung kastard tu optional . Kalau tak letak lagi sedap . Plus aku memang tak reti letak tepung sbb nanti mesti berketul .
Puding ini kena letak dalam peti ais dulu makan sejuk sejuk . Heaven betul .
Makan dengan bangganya awak pandai masak .
Assalamualaikum .
Have a nice day !

Comments

Popular Posts