Roti goreng sardin (sardin roll)

Today im gonna share with u what i cooked . Since mak beli sebuku besar roti and abah terbeli sebuku besar roti jadi mari manfaatkan roti .
Since tin sardin ada je yang masih tak buka padahal dah lama beli . And tak expired lagi so mari manfaatkan apa yang ada kat rumah .
What u need to do is prepare the ingredient first (ayat lebih kurang waktu oral bi hari tu . Practice make perfect)
Masak sardin dulu.macam mana nak masak?
Tumis satu biji bawang besar sampai layu,masukkan 1 sudu kecil cili boh,agak agak cili tu dah masak masukkan separuh kuah sardin,biar mendidih masukkan ikan ikan sardin . Adjust seasoning . Agak nak pedas lagi ketuk 2,3 biji cili padi . Kalau nak kering biar jap atas api,kalau nak basah tambah kan lagi kuah sardin . Its up to you~
Okay next
Roti gardenia sebanyak mana yang kau nak
Bancuhan tepung (untuk gam roti)
Sardin
Telur dan tepung (untuk salut roti masa goreng)
First kau gelekkan dulu roti kau guna penggelek (taktau nama apa benda tu) ataupun leperkan roti kau senipis nipisnya .
Second,belah dua roti . Masukkan sardin dan letak bancuhan tepung disekeliling hujung roti .
Pecahkan sebiji telur dan tambah dua sudu tepung gandum (aku masukkan balik bancuhan tepung yg untuk gam tu,ha kan dah tak membazir)
Third,panas kan kuali masukkan roti yg telah disalut dengan bancuhan telur dan tepung . Masak agak agak warna jadi brown .
Lastly angkat dan makan sambil cicah sos cili thai perghhh . Makan sambil bangga awak pandai masak okay? Thats all

Comments

Popular Posts